Newsletter
Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.
Artykuły
Kwantowa rzeczywistość - dr Danuta Adamska-Rutkowska
Przekłamane przekazy chrześcijaństwa - Igor Witkowski
Instrukcje przebudzenia - Igor Witkowski
Produkt dnia
Magowie bogów
Magowie bogów
59,80 zł 24,90 zł
egz.

Kiszonki i fermentacje

kiszonki_i_fermentacja.jpg
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 58,50 zł 64,90 zł 58.50
quantity egz.
dodaj do przechowalni

Opis

Cytryny kiszone w wędzonej soli?
Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?
Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie?
Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?
Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!

Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.

Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.

"Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata."
(Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji)

"Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!"
(Maciej Nowak, krytyk kulinarny)

"Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego."
(dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK)

Dane techniczne

Autor Aleksander Baron
Data wydania 2016, Grudzień
Numer wydania 1
ISBN 9788376428390
Liczba stron 240
Wymiary 205 x 265 mm
Okładka twarda

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
Kremożel Noni Plus SPA (50g)
Kremożel Noni Plus SPA (50g)
23,00 zł
szt.
Dieta optymalna. Nowe wydanie
Dieta optymalna. Nowe wydanie
48,00 zł
egz.
Książka kucharska - Dieta optymalna
Książka kucharska - Dieta optymalna
65,00 zł
egz.
Biomłodość. Jak cofnąć zegar biologiczny
Biomłodość. Jak cofnąć zegar biologiczny
34,90 zł 31,40 zł
egz.
Dieta hCG. Tajemnica pięknych i bogatych
Dieta hCG. Tajemnica pięknych i bogatych
39,90 zł 33,90 zł
egz.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl